Zespół Szkół
Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Władysława Stanisława Reymonta

Warsztaty i prezentacje prowadzone przez organizację UNIMOS

  • 6 listopada 2024
  • autor: agroradom
W dniach 17-18 października 2024r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Radomiu odbyły się warsztaty i prezentacje prowadzone przez organizację UNIMOS w ramach europejskiego projektu SCALE-UP dla ponad 100 uczniów kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik architektury krajobrazu, technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej . Wydarzenie miało na celu promocję biogospodarki, czyli zrównoważonej produkcji biomasy, obejmującej różnorodne zastosowania: od produkcji żywności, odzieży, leków, przez wyroby przemysłowe, po energię odnawialną.
W trakcie spotkania nasi uczniowie aktywnie i kreatywnie pracowali nad rozwiązaniami dotyczącymi biocyrkularnej innowacyjnej farmy, obejmującymi takie obszary jak: żywienie, odnawialne źródła energii, mechanizację rolnictwa oraz architekturę krajobrazu. Dzięki tym zajęciom uczniowie mogli zyskać praktyczną wiedzę na temat biogospodarki i zastanowić się, jak można wykorzystać surowce pochodzenia biologicznego w różnych gałęziach przemysłu. Podczas warsztatów omówiono wykorzystanie surowców biologicznych w przemyśle rolniczym, tekstylnym, energetycznym, farmaceutycznym i pokrewnych. Wydarzenia o podobnym charakterze odbywają się obecnie w pięciu innych krajach Europy: Szwecji, Hiszpanii, Austrii, Północnej Macedonii oraz Francji – tym bardziej jesteśmy zaszczyceni, że takie warsztaty mogły być realizowane właśnie w naszej szkole. Pochylono się nad tematyką, nad którą pracuje Fundacja UNIMOS w projekcie SCALE-UP, czyli wykorzystaniem wytłoczyn i belotów, które powstają w sadach jabłkowych w regionie Mazowsza. Warsztaty pozwoliły zdobyć uczniom cenną wiedzę o tym, jak surowce biologiczne mogą wspierać rozwój przemysłu w różnych sektorach gospodarki.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie i twórczą, owocną pracę, co widać w zamieszczonym materiale!
Szczególne podziękowania cała społeczność ZSCKR w Radomiu składa Fundacji UNIMOS i Pani Annie Bialik za ufundowanie profesjonalnego sprzętu AGD, który uczniowie będą mogli wykorzystywać do pracy na zajęciach praktycznych. Ogromne podziękowania składamy również Gospodarstwu Sadowniczemu MB Monika Bankiewicz z Komorowa za pyszne i naturalne soki „ Smaczek z Doliny Radomki” , które uczniowie kosztowali w czasie warsztatów oraz za smaczne przekąski przygotowane przez firmę „ CAMELOT – CATERING ” z Cerekwi.
Skip to content