Zespół Szkół
Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Władysława Stanisława Reymonta

Warsztaty cukiernicze

  • 17 marca 2022
  • autor: agroradom
W dniu 26 stycznia 2022 odbyły się warsztaty cukiernicze dla grupy uczniów klas żywieniowych. Pięciogodzinne zajęcia praktyczne poprowadził przedsiębiorca w zakresie cukiernictwa i ciastkarstwa Pani Arletta Jeruzal.
Program szkolenia cukierniczego obejmował:
• jak prawidłowo składać torty, tak by były stabilne
• techniczne udogodnienie, dekoracje które można wykonać samemu
• receptury na zwarty biszkopt, stabilne kremy, dobre tynki,
• sposoby zdobienia kremem na bazie bitej śmietany,
• dekoracji papierem waflowym, arkuszem cukrowym, bezami a także inne nowoczesne techniki ( topper, świeczki, race),
• jak idealnie wykonać naked,
• podstawy stylu angielskiego- figurki z masy cukrowej,
• zero waste- jak ograniczyć odpady w swojej pracowni.
Dzięki tym warsztatom młodzież nabyła umiejętności związane z robieniem figurek związanych z dekoracją tortów. To była świetna zabawa, niczym praca w plastelinie. Radości nie było końca. Podczas zajęć wykonano trzy torty, które smakowały wyśmienicie nie tylko uczestnikom warsztatów, ale także kadrze pedagogicznej. Zajęcia będą kontynuowane, z kolejnym rokiem będą trudniejsze techniki.
Warsztaty zorganizowała i nadzorowała nauczyciel żywienia Marzena Senator.
Zdjęcia – tutaj
Skip to content