Zespół Szkół
Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Władysława Stanisława Reymonta

Expo Sweet 2023

  • 4 marca 2023
  • autor: agroradom

W dniu 01 marca 2023 r. uczniowie ZSCKR w Radomiu z klas 2 PT, 3 PT, 3  BT, 4 PT,  4 HT oraz 3 BBA  wraz z opiekunami Marleną Pawlik, Anną Szpilską oraz Beatą Karolak uczestniczyli w największych w Polsce  targach z branży cukierniczej i lodziarskiej Expo Sweet 2023 w Warszawie.

Celem wycieczki było zapoznanie się z najnowszymi trendami i  innowacjami w branży cukierniczej, lodziarskiej, jak również sektorem gastronomicznym związanym z baristyką i piekarstwem.

Uczniowie mogli zobaczyć całą linię do produkcji i temperowana czekolady,  metody produkcji past orzechowych i wszelkiego rodzaju kremów a także pokaz produkcji  od surowego ziarenka kakaowca do gotowej tabliczki czekolady. Pokazy lodów wegańskich, wypieki croissantów, techniki dekoracji tortów wykorzystywanych w cukiernictwie.

Można było dotknąć i przetestować najnowocześniejszy sprzęt m.in. gofrownice, ekspresy do kawy, młynki do kawy oraz filtry do wody, na czele z systemem odwróconej osmozy czy też automat do palenia kawy.

Na stoiskach targowych doradcy podpowiadali jak przygotować m.in. chrupiące gofry,  pyszne lody oraz podzielili się bezcenną wiedzą techniczną.

Na targach byli najlepsi cukiernicy, lodziarze, piekarze i restauratorzy z całej Polski. Ponadto uczniowie podpatrywali innych uczniów biorących udział w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2023, którzy prezentowali prace konkursowe na temat  „ Mikołaj Kopernik – wstrzymał Słońce, ruszył Ziemię ”. Można było również obejrzeć przepiękne i bajkowe prace z konkursu dekoracji cukierniczych  w ramach największej w Polsce wystawy dekoracji cukierniczych.

Z pewnością będziemy tam również za rok

Galeria

Skip to content