Rozpoczęcie procesu rekrutacji uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych na zagraniczny staż zawodowy w terminie od 12.02.2018 do 23.02.2018 roku w ośrodku DEULA Hildesheim
W ramach projektu ramach Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków programu POWER 2016-1-PL01-KA102-023806 pt.”Innowacyjne technologie stosowane w działalności produkcyjnej i usługowej szansą na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich” odbędzie się dwutygodniowy zagraniczny staż zawodowy.
Zainteresowani uczniowie proszeni są o pobranie załączonej ankiety, wypełnienie jej w formie elektronicznej do dnia 31 października br. i przekazanie p. Emilii Zamkowskiej. Średnią ocen klasyfikacji rocznej za rok szkolny 2016/2017 oraz ocenę z zachowania i liczbę godzin opuszczonych i usprawiedliwionych proszę wpisać na podstawie klasyfikacji końcoworocznej z dziennika. Wychowawca lub opiekun zajęć praktycznych ma potwierdzić zgodność tych danych z dziennikiem swoim podpisem. Proszę uważnie wpisać swoje dane kontaktowe, ponieważ w razie zakwalifikowania się na podstawie ankiety uzupełniane będą dalsze dokumenty projektowe. Uzasadnienie i opis motywacji uczestnictwa w projekcie odgrywa również istotną rolę w rekrutacji.
Spośród zgłoszeń, komisja wybierze osoby, które przejawiają duże zainteresowanie zagadnieniami związanymi z gastronomią,, przetwórstwem artykułów spożywczych, osiągają dobre wyniki w nauce, wyróżniają się swoim zachowaniem, aktywnie działają na rzecz szkoły, a także potrafią porozumiewać się w języku niemieckim.
Ankieta- TUTAJ
Protokół wyboru uczestników 4 grupy do projektu nr 2016-1-PL01-KA102-023806 w ramach którego będą uczestnikami zagranicznego stażu zawodowego w DEULA Hildesheim
Uwzględniając kryteria sformułowane w Regulaminie rekrutacji, komisja w dniu 2 listopada 2017 roku wybrała niżej wymienionych uczniów ZSAiGŻ, do udziału w projekcie nr 2016-1-PL01-KA102-023806 pod tytułem „Innowacyjne technologie stosowane w działalności produkcyjnej i usługowej szansą na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”, który jest realizowany w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”. W ramach tego projektu uczniowie wyjadą również na staż zawodowy do ośrodku DEULA Hildesheim w terminie odo 12.02.2018 do 23.02.2018 , pod opieką Emilii Zamkowskiej i Kolety Świtas.
Lp. | Nazwisko | Imię | Klasa | Pkt. |
1 | Burzyńska | Milena | 2Tż | 24 |
2 | Chustecka | Paulina | 2Tż | 26 |
3 | Chornolykh | Vadym | 3Tż | 22 |
4 | Kiełbasa | Kinga | 2Tż | 25 |
5 | Kłaniecka | Izabela | 2Tż | 27 |
6 | Kozera | Agata | 2Tż | 24 |
7 | Krzemiński | Wojciech | 3Tż | 23 |
8 | Lazarenko | Mykhailyna | 2Tż | 25 |
9 | Levishchenko | Yelizaveta | 3Tż | 23 |
10 | Paszkowska | Agnieszka | 2Tż | 25 |
11 | Pietrzyk | Maciej | 2Tż | 25 |
12 | Rzeszot | Katarzyna | 3Tż | 25 |
13 | Siczek | Urszula | 2Tż | 24 |
14 | Skrzyniarz | Małgorzata | 3Tż | 24 |
15 | Słabik | Aleksandra | 2Tż | 26 |
16 | Szeliga | Patryk | 2Tż | 23 |
17 | Tęcza | Agnieszka | 2Tż | 22 |
18 | Zielińska | Natalia | 2Tż | 23 |
Lista rezerwowa
19 | Kaczor | Kamil | 2Tż | 22 |
20 | Podsiadła | Joanna | 3Tż | 21 |
21 | Polishchuk | Oleg | 3 Tż | 21 |
22 | Górka | Dagmara | 2Tż | 21 |
Komisja w składzie:
Wychowawca – Marlena Pawlik
Nauczyciel j. niemieckiego – Emilia Zamkowska
Opiekun grupy – (zaj. prakt.) Koleta Świtas
Grupa osiemnastu uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych powróciła z dwutygodniowego stażu zagranicznego (od 12 do 23 lutego br.) w ośrodku DEULA Hildesheim w Dolnej Saksonii w Niemczech. Uczniowie w grupach dwuosobowych doskonalili swoje umiejętności zawodowe oraz językowe w restauracjach przy hotelach (Van der Valk, Novotel, M & A city Hotel, Bürgermeisterkapelle, Stadtresidenz, HS – Catering),w domach opieki osób starszych (Paulus Heim, St. Elisabeth) oraz w kuchni w ośrodkach pomocy społecznej (Lebenshilfe).
Podczas wykonywania zadań zawodowych w ośrodkach gastronomicznych stażyści:
W czasie wolnym uczniowie zwiedzili miasteczko Hildesheim, położony obok zamek książąt hanowerskich Marienburg, pobliskie miasta: Hanower i Bremen oraz miasteczko samochodowe Autostadt w Wolfsburgu.
Na zakończenie uczestnicy stażu otrzymali od partnera niemieckiego DEULA Hildesheim certyfikat potwierdzający opanowane przez nich umiejętności zawodowe, zaświadczenie z ZSAiGŻ w Radomiu o odbyciu stażu. Uczniowie otrzymają również europejski dokument EUROPASS Mobilność uznawany we wszystkich krajach UE.
Staż odbył się w ramach projektu nr 2016-1-PL01-KA102-023806 pt. „Innowacyjne technologie stosowane w działalności produkcyjnej i usługowej szansą na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich” i został całkowicie sfinansowany ze środków EU w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (POWER). Opiekę nad uczniami sprawowała p. Emilia Zamkowska oraz p. Koleta Świtas.
Aby zapoznać się bliżej z przebiegiem stażu, zapraszamy do obejrzenia prezentacji z wyjazdu!
E. Zamkowska