Rozpoczęcie procesu rekrutacji uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych na zagraniczny staż zawodowy w terminie od 24.04.2017 do 05.05.2017 roku w ośrodku DEULA Hildesheim
W ramach projektu ramach Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków programu POWER 2015-1-PL01-KA102-014935 pt. „Ochrona zasobów środowiska przyrodniczego ważnym aspektem podczas podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej przez absolwentów szkoły agrotechnicznej” odbędzie się dwutygodniowy zagraniczny staż zawodowy.
Zainteresowani uczniowie proszeni są o pobranie załączonej ankiety, wypełnienie jej w formie elektronicznej do dnia 30 stycznia br. i przekazanie p. Emilii Zamkowskiej. Średnią ocen klasyfikacji śródrocznej za I semestr za rok szkolny 2016/2017 oraz ocenę z zachowania i liczbę godzin opuszczonych i usprawiedliwionych proszę wpisać na podstawie klasyfikacji śródrocznej z dziennika. Wychowawca lub opiekun zajęć praktycznych ma potwierdzić zgodność tych danych z dziennikiem swoim podpisem. Proszę uważnie wpisać swoje dane kontaktowe, ponieważ w razie zakwalifikowania się na podstawie ankiety uzupełniane będą dalsze dokumenty projektowe. Uzasadnienie i opis motywacji uczestnictwa w projekcie odgrywa również istotną rolę w rekrutacji.
Spośród zgłoszeń, komisja wybierze osoby, które przejawiają duże zainteresowanie zagadnieniami związanymi z gastronomią,, przetwórstwem artykułów spożywczych, osiągają dobre wyniki w nauce, wyróżniają się swoim zachowaniem, aktywnie działają na rzecz szkoły, a także potrafią porozumiewać się w języku niemieckim.
Protokół wyboru uczestników zagranicznego stażu zawodowego.
Biorąc pod uwagę kryteria sformułowane w Regulaminie rekrutacji, komisja w dniu 2 lutego 2017 roku wybrała niżej wymienionych uczniów, uczęszczających do technikum żywienia i usług gastronomicznych w ZSAiGŻ, do udziału w zagranicznym stażu zawodowym w ramach projektu nr 2015-1-PL01-KA102-014935 pod tytułem „Ochrona zasobów środowiska przyrodniczego ważnym aspektem podczas podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej przez absolwentów szkoły agrotechnicznej”.
Lp. | Nazwisko | Imię | Klasa | Pkt. |
1 | Beresińska | Anna | 2 twż | 24 |
2 | Burek | Aleksandra | 2 twż | 26 |
3 | Czyżewska | Aleksandra | 2 twż | 25 |
4 | Dalach | Klaudia | 2 twż | 27 |
5 | Dąbrowska | Wioleta | 2 twż | 24 |
6 | Dąbrówka | Aleksandra | 2 tż | 23 |
7 | Dziedzic | Katarzyna | 3 tż | 24 |
8 | Grzyb | Dagmara | 2 tż | 22 |
9 | Jerka | Marlena | 2 twż | 25 |
10 | Jędrzejczyk | Wiktoria | 2 twż | 23 |
11 | Machnio | Klaudia | 2 twż | 23 |
12 | Makara | Monika | 2 tż | 23 |
13 | Malczewska | Karolina | 2 tż | 22 |
14 | Prokop | Paulina | 3 tż | 26 |
15 | Seledec | Klaudia | 2 twż | 24 |
16 | Stanik | Katarzyna | 2 twż | 22 |
17 | Voinikov | Anatoliy | 2 tż | 23 |
18 | Zagroda | Marta | 2 twż | 25 |
Stażyści wyjadą do ośrodka DEULA Hildesheim w terminie od 24 kwietnia do 5 maja 2017r, pod opieką Emilii Zamkowskiej i Marianny Klocek.
Lista rezerwowa
19 | Rzeszot | Katarzyna | 2 tż | 23 |
20 | Chornolykh | Vadim | 2 tż | 22 |
21 | Levishchenko | Yelizaveta | 2 tż | 22 |
22 | Marsula | Dominika | 2 tż | 21 |
Komisja w składzie:
Wychowawca – Koleta Świtas
Nauczyciel j. niemieckiego – Emilia Zamkowska
Opiekun grupy – Marianna Klocek
Kolejna grupa osiemnastu uczniów uczących się w technikum żywienia i usług gastronomicznych wróciła z miłymi wspomnieniami i wrażeniami ze stażu zagranicznego w ośrodku DEULA Hildesheim w Dolnej Saksonii w Niemczech. Nasi uczniowie, pod opieką p. Emilii Zamkowskiej oraz p. Marianny Klocek doskonalili umiejętności zawodowe oraz językowe od 24 kwietnia do 5 maja br. w ramach projektu unijnego nr 2015-1-PL01-KA102-014935 pt. „Ochrona zasobów środowiska przyrodniczego ważnym aspektem podczas podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej przez absolwentów szkoły agrotechnicznej”.
W pierwszym dniu stażu uczniowie zapoznali się z funkcjonowaniem ośrodka zawodowego DEULA Hildesheim oraz zostali przydzieleni w grupach dwuosobowych do poszczególnych zakładów gastronomicznych: restauracji, kuchni w ośrodkach pomocy społecznej, w domach opieki osób starszychoraz w ośrodka kształcenia zawodowego i do firm cateringowych.
Podczas wykonywania zadań zawodowych w ośrodkach gastronomicznych stażyści:
W wolnym czasie od zajęć uczniowie zwiedzili malownicze miasteczko Hildesheim oraz Goslar a także Hanower – stolicę Dolnej Saksonii. Zwiedzanie ekspozycji akwarium w Hanowerze oraz pobyt w miasteczku rozrywki w Soltau był dla nich nie lada atrakcją podczas stażu zawodowego.
Na zakończenie praktyk uczniowie otrzymali od partnera niemieckiego DEULA Hildesheim certyfikat potwierdzający opanowane przez nich umiejętności zawodowe, zaświadczenie z ZSAIGŻ w Radomiu o odbyciu stażu oraz europejski dokument EUROPASS Mobilność, zawierający informacje na temat wiedzy i kwalifikacji nabytych w Niemczech. Dokument ten uznawany jest we wszystkich krajach UE i gwarantuje naszym uczniom łatwiejszy start na europejskim rynku pracy w krajach UE.
Aby zapoznać się bliżej z przebiegiem stażu, zapraszamy do obejrzenia kilku zdjęć!
E. Zamkowska