Rozpoczęcie procesu rekrutacji uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych do projektu ERASMUS+ nr 2018-1-PL01-KA102-049060, pt.: „Rozwój umiejętności zawodowych uczniów w posługiwaniu się nowoczesnymi technologiami warunkiem rozwoju obszarów wiejskich” z wyjazdem na zagraniczny staż zawodowy w terminie od 30.09.2019 do 11.10.2019 roku w ośrodku DEULA Hildesheim
Zainteresowani uczniowie proszeni są o pobranie załączonej ankiety i wypełnienie jej w formie elektronicznej do dnia 17 kwietnia br. i przekazanie p. Emilii Zamkowskiej. Średnią ocen za pierwszy semestr roku szkolnego 2018/2019, ocenę z zachowania oraz oceny z zajęć praktycznych i przedmiotów zawodowych, a także liczbę godzin opuszczonych i usprawiedliwionych proszę wpisać na podstawie klasyfikacji śródrocznej z dziennika. Wychowawca lub opiekun zajęć praktycznych ma potwierdzić zgodność tych danych z dziennikiem swoim odręcznym podpisem. Proszę uważnie wpisać swoje dane kontaktowe, ponieważ w razie zakwalifikowania się na podstawie ankiety uzupełniane będą dalsze dokumenty projektowe. Uzasadnienie chęci uczestnictwa w projekcie odgrywa również istotną rolę w rekrutacji.
Spośród chętnych uczniów komisja wybierze takie osoby, które przejawiają duże zainteresowanie zagadnieniami związanymi z dziedziną gastronomią, przetwórstwem artykułów spożywczych, osiągają dobre wyniki w nauce, wyróżniają się swoim zachowaniem, aktywnie działają na rzecz szkoły, a także potrafią porozumieć się w języku niemieckim.
wyboru uczestników zagranicznego stażu zawodowego
Uwzględniając kryteria zawarte w Regulaminie rekrutacji, Komisja rekrutacyjna w dniu 14 maja 2019 roku ze złożonych 21 ankiet zgłoszeniowych, wybrała niżej wymienionych uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, do udziału w projekcie nr 2018-1-PL01-KA102-049060 pod tytułem „Rozwój umiejętności zawodowych uczniów w posługiwaniu się nowoczesnymi technologiami warunkiem rozwoju obszarów wiejskich”, w ramach którego uczestnicy wyjadą na staż zawodowy.
Stażyści wyjadą do ośrodka DEULA Hildesheim w terminie od 30 września do 11 października 2019 r, pod opieką Emilii Zamkowskiej.
NAZWISKO | IMIĘ | klasa | razem | |
1 | Bilski | Jan | 2 | 29,50 |
2 | Domagalska | Ewelina | 2 | 32,00 |
3 | Górka | Magdalena | 2 | 33,50 |
4 | Królikowska | Sara | 2 | 33,00 |
5 | Nowak | Joanna | 2 | 33,50 |
6 | Płatos | Magdalena | 2 | 34,00 |
7 | Surowiec | Krystian | 2 | 35,00 |
8 | Szwed | Zuzanna | 2 | 36,50 |
9 | Wojtuniak | Paulina | 2 | 30,50 |
10 | Kośla | Marta | 1 | 36,00 |
11 | Mulik | Joanna | 1 | 34,50 |
12 | Pysiak | Agata | 1 | 36,50 |
13 | Senator | Julita | 1 | 32,00 |
14 | Woś | Andżelika | 1 | 34,50 |
Rezerwa | ||||
15 | Petrzak | Dominika | 1 | 29,00 |
16 | Kępa | Dominika | 1 | 29,00 |
17 | Rusinek | Natalia | 2 | 29,00 |
Komisja w składzie:
Z-ca kier. Szkol. Prakt. Marzena Senator ……………………………
Opiekun/Nauczyciel j. niemieckiego Emilia Zamkowska ……………………………
Nauczyciel kształcenia zawodowego Marianna Klocek ……………………………
Wychowawca klasy 2Tż Anna Stachowicz …………………………..
Wychowawca klasy 1 Tż Jolanta Biedka …………………………..
Następna, już 4 grupa młodzieży z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu, kształcąca się w technikum żywienia i usług gastronomicznych powróciła ze stażu zagranicznego w ośrodku szkoleniowym DEULA Hildesheim, w Dolnej Saksonii w Niemczech. Staż odbył się w ramach projektu nr 2018-1-PL01-KA102-049060 pod tytułem „Rozwój umiejętności zawodowych uczniów w posługiwaniu się nowoczesnymi technologiami warunkiem rozwoju obszarów wiejskich” i trwał od 30 września do 11 października 2019r. Uczestniczyło 14 uczniów, którzy pod opieką Emilii Zamkowskiej nabyli nowe umiejętności zawodowe, językowe oraz doświadczenie życiowe.
Uczniowie w czasie stażu:
W czasie wolnym, po zrealizowanych zajęciach, uczniowie zwiedzili miasteczko Hildesheim, położony obok zamek książąt hanowerskich Marienburg, pobliskie miasta: Hanower, Bremen oraz miasteczko samochodowe Autostadt w Wolfsburgu. Spędzili również ekscytujące chwile w miasteczku rozrywki Heide Park. w Soltau.
Na zakończenie uczestnicy stażu otrzymali od partnera niemieckiego DEULA Hildesheim certyfikat potwierdzający opanowane przez nich umiejętności zawodowe, zaświadczenie z ZSAiGŻ w Radomiu o odbyciu stażu. Uczniowie otrzymają również europejski dokument EUROPASS Mobilność uznawany we wszystkich krajach UE.
Aby zapoznać się bliżej z przebiegiem stażu, zapraszamy do obejrzenia prezentacji z wyjazdu!