Zespół Szkół
Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Władysława Stanisława Reymonta

Sprawozdanie ze stażu klas żywienia i usług gastronomicznych we Włoszech

  • 18 listopada 2022
  • autor: agroradom

Uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Radomiu, powrócili ze stażu z ośrodka FORTES Impresia Socjale Srl w Vicenza, we Włoszech. Staż był jednym z wielu etapów realizowanego projektu nr 2020-1-PL01-KA102-078873 pt.: „Europejskie staże kluczem do sukcesu na rynku pracy”, który został opracowany przez konsorcjum trzech szkół, a wnioskodawcą tego projektu jest lider tego konsorcjum: Stowarzyszenie Edukacji Rolniczej i Leśnej EUROPEA Polska. Był to już trzeci wyjazd na staż realizowany w ramach konsorcjum szkół. Dla uczniów z ZSCKR w Radomiu była to szansa uczestniczyć w 20 osobowej grupie stażystów, ponieważ jeden z partnerów – założycieli konsorcjum wycofał się realizacji tego projektu, a u drugiego partnera, członka konsorcjum, nie występuje ten kierunek kształcenia.

Staż trwał od 27 czerwca do 8 lipca 2022 r. Uczniowie podczas stażu doskonalili swoje umiejętności zawodowe, a także poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej.

Staż zawodowy był okazją do opanowania nowych umiejętności, nie tylko w przygotowywaniu i sporządzaniu typowych dań kuchni włoskiej, ale także wykonywania szybkich przekąsek ale również słodkich deserów. Uczniowie wykonywali również ćwiczenia podczas których doskonalili obsługę kelnerską i uczyli się prawidłowej organizacji pracy w kuchni oraz bezpiecznego i prawidłowego wykorzystywania sprzętów kuchennych. Zdjęcia z zajęć praktycznych można obejrzeć w prezentacji z przebiegu stażu, w aktualnościach szkolnych, czy na stronie https://www.facebook.com/europeapolska/videos/2434853256654270

Ze względu na okres pandemii, ograniczony ruch turystyczny we Włoszech, małą liczbę klientów, stażyści mogli wykonywać ćwiczenia indywidualne i poczuć się jak gość w restauracji, ponieważ zamieniali się rolami (rotacyjnie). Mogli poćwiczyć nakrywanie do stołu, a także serwowanie przygotowywanych przez siebie poszczególnych dań.

W czasie wolnym uczniowie zwiedzili przepiękny ogród botaniczny, a także osobliwości miasta Vicenza. W dni wolne mieli okazję pojechać i poznać zabytki i klimat urokliwych miast Wenecji i Padwy.

Stażyści mieli również okazję doskonalić komunikację w języku angielskim z instruktorami/nauczycielami ośrodka FORTES Impresia w Vicenza.

Opiekę nad stażystami sprawowali Izabela Dorosz z ZSCKR w Radomiu i Rafał Gąsiorowski, ze Stowarzyszenia Edukacji Rolniczej i Leśnej EUROPEA Polska.

W ramach tego projektu, realizowanego przez Stowarzyszenie Edukacji Rolniczej i Leśnej EUROPEA Polska, odbędą się wkrótce kolejne staże uczniów z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu oraz z Zespół Szkół Licealnych i Agrotechnicznych w Tucholi, który został zaplanowany w Danii. Projekt realizowany jest w całości ze środków Unii Europejskiej.

 

Skip to content