Zespół Szkół
Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Władysława Stanisława Reymonta

Sprawozdanie I.2023

  • 21 marca 2023
  • autor: agroradom

Grupa młodzieży, uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Radomiu, kształcąca się z zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, powróciła ze stażu w ośrodku szkoleniowym DEULA Nienburg w  Dolnej Saksonii w Niemczech. Uczniowie doskonalili swoje umiejętności zawodowe, a  także językowe pod opieką p. Emilii Zamkowskiej. Jest to pierwsza grupa uczniów z naszej szkoły w ramach przyznanej dotacji 2022-1-PL01-KA121-VET – 000065866, w ramach której wyjedzie wkrótce druga grupa młodzieży technikum weterynarii.

Uczniowie w czasie stażu opanowali wiele umiejętności zawodowych. Podczas zajęć i wykonywanych ćwiczeń, uczniowie nabyli następujące umiejętności zawodowe z zakresu:

– analizy bezpieczeństwa obsługi sprzętu gastronomicznego, przy zachowaniu wymagań higienicznych sytemu HACCP

– wykonywali przeglądy i ocenę stanu technicznego sprzętu gastronomicznego

– przeprowadzali obróbkę wstępną produktów do przygotowania potraw

– wykonywali obróbkę termiczną surowców

– sporządzali dania mięsne, rybne, potrawy regionalne, typowe dla Dolnej Saksonii, desery owocowe

– dekorowali potrawy i stoły na różne przyjęcia i imprezy okolicznościowe.

W wolnym czasie uczniowie zwiedzili miasteczko Nienburg, nad uroczą rzeką Weserą, również przepiękne miasteczko Hildesheim i zamek Marienburg oraz miasta Bremę, Hamburg i Bremenhaven z fascynującym Domem Klimatu, symulującym podróż dookoła globu wzdłuż południka 8° 34′ długości wschodniej.

Na zakończenie stażu uczniowie otrzymali certyfikaty od partnera niemieckiego. Uczniowie również otrzymają dokument EUROPASS Mobilność, uznawany w całej Unii Europejskiej.

Eine Gruppe junger Menschen, Schüler vom Schulkomplex der Landwirtschaftlichen Ausbildungszentrum in Radom, die sich zum Fach vom Lebensmittel- und Gastronomietechniker ausbilden, kehrte von einem Praktikum im DEULA-Ausbildungszentrum Nienburg in Niedersachsen, Deutschland, zurück. Unter der Leitung von Frau Emilia Zamkowska verbesserten die Schüler ihre beruflichen und sprachlichen Fähigkeiten. Dies ist die erste Gruppe von Schülern unserer Schule im Rahmen des Stipendiums 2022-1-PL01-KA121-VET – 000065866, in dessen Rahmen eine zweite Gruppe von Veterinärtechniker-Schülern bald ausreisen wird.

Die Schüler haben während ihres Praktikums viele berufliche Fertigkeiten erlernt. Während der durchgeführten Aktivitäten und Übungen erwarben die Schüler die folgenden beruflichen Fähigkeiten in diesem Bereich

– Analyse des sicheren Betriebs von Großküchengeräten unter Einhaltung der hygienischen Anforderungen des HACCP-Systems

– Prüfung und Bewertung des technischen Zustands der Großküchengeräte

– Vorverarbeitung von Produkten für die Zubereitung von Speisen

– Durchführung der thermischen Verarbeitung von Rohstoffen

– bereiten Fleischgerichte, Fischgerichte, niedersächsische Regionalgerichte und Obstdesserts zu

– dekorierten Gerichte und Tische für verschiedene Feste und besondere Anlässe.

In ihrer Freizeit besuchten die Schüler die Stadt Nienburg an der reizvollen Weser, die schöne Stadt Hildesheim und Schloss Marienburg sowie die Städte Bremen, Hamburg und Bremenhaven mit dem faszinierenden Klimahaus, das eine Reise um den Globus entlang des Längengrades 8° 34′ Ost simuliert.

Zum Abschluss des Praktikums erhielten die Schüler Zertifikate des deutschen Partners.

Students will also receive a EUROPASS Mobility document, recognized throughout the European Union.

Die Studierenden erhalten außerdem einen EUROPASS Mobilität, der in der gesamten Europäischen Union anerkannt wird.

 

 

 

A group of young people, students of the Agricultural Training Centre in Radom studying to become food and catering technicians, returned from an internship at the DEULA Nienburg training centre in Lower Saxony, Germany. The students improved their professional and language skills under the supervision of Ms Emilia Zamkowska. This is the first group of students from our school under grant 2022-1-PL01-KA121-VET – 000065866, under which a second group of veterinary technician students will soon leave.

The pupils mastered many professional skills during their internship. During the activities and exercises carried out, the students acquired the following professional skills in the field:

– analysed the safe operation of catering equipment, maintaining the hygienic requirements of the HACCP system

– inspected and assessed the technical condition of catering equipment

– carried out preliminary processing of products for preparation of dishes

– carried out thermal processing of raw materials

– prepare meat dishes, fish dishes, regional dishes typical of Lower Saxony, and fruit desserts

– decorated dishes and tables for various parties and special events.

In their free time, the students visited the town of Nienburg, on the charming Weser River, also the beautiful town of Hildesheim and Marienburg Castle, as well as the cities of Bremen, Hamburg and Bremenhaven with the fascinating Climate House, which simulates a journey around the globe along the meridian 8° 34′ east longitude.

At the end of the internship, the students received certificates from the German partner. The

Students will also receive a EUROPASS Mobility document, recognized throughout the European Union.

Skip to content