Zespół Szkół
Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Władysława Stanisława Reymonta

Konkurs kulinarny rozstrzygnięty „Finger Food wczoraj i dziś”

  • 25 kwietnia 2022
  • autor: agroradom

Szybkie i małe przekąski, czyli finger food, sprawdzają się na różnego typu przyjęciach i spotkaniach – zarówno tych formalnych, jak i w gronie znajomych. Chwytane palcami i jedzone bez użycia sztućców, powinny starczyć na 1-2 kęsy. Menu z finger food to pyszne przystawki na zimno i na ciepło, a także na słodko i na słono. Współczesne firmy cateringowe dostarczają szeroki asortyment finger food na uroczystości rodzinne (wesela, urodziny), jako tańszą odmianę przekąsek, stwarzającą gościom większą swobodę w doborze przysmaków, nieograniczoną konwencjonalnym użyciem sztućców.

Konkurs przeznaczony był dla uczniów klas gastronomicznych. Wymogiem konkursowym było wykonania po 6 sztuk mini deserów i przystawek. Pierwszy etap konkursu – eliminacje klasowe zakończył się 18 kwietnia 2022r. Drugi etap został przeprowadzony 22 kwietnia 2022r. Do rywalizacji stanęło osiem dziewcząt z klas gastronomicznych. Komisja oceniała pomysł, sposób wykonania, higienę pacy, racjonalne wykorzystanie surowców, prezentację oraz estetykę wykonania.

Nagrody i gadżety szkolne wręczył dyrektor Paweł Frankowicz, pani dyrektor Beata Łukawska i pani kierownik Beata Karolak. Opiekę nad konkursem sprawowały nauczycielki Marlena Pawlik, Anna Szpilska i Koleta Świtas.

Przyznano następujące nagrody i wyróżnienia w dwóch kategoriach:

Kategoria „PRZEKĄSKI SŁONE”

I miejsce KINGA KONDER klasa 2PT

II miejsce MAGDALENA BRATOS klasa 2PT

III miejsce WIKTORIA ZARĘBSKA klasa 3PT

Kategoria „SŁODKIE MINI DESERY”

I miejsce KINGA KONDER klasa 2PT

II miejsce MAGDALENA KUJAWIAK klasa 2PT

III miejsce MAGDA KARAŚ klasa 3PT

Wyróżnienia otrzymały: Natalia Oleś 3P4, Klaudia Kalita 2BBA, Wiktoria Kalita 2BBA

Zdjęcia

Skip to content