plen

Search

Facebook Likebox Slider

Slide background

Kształcenie Zawodowe

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

 

Oznaczenie kwalifikacji

Nazwa kwalifikacji

Symbol cyfrowy zawodu

T.06

Sporządzanie potraw i napojów

343404

T.15

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

343404

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest zawodem o charakterze usługowym. Przygotowuje uczniów do podejmowania zadań związanych z organizacją i obsługą konsumenta oraz przygotowaniem imprez organizowanych przez zakłady świadczące usługi gastronomiczne. Miejscem pracy absolwenta są m.in.: bary, restauracje, kawiarnie, hotele, pensjonaty i inne zakłady świadczące usługi żywieniowe. Dzięki zdobytej wiedzy uczniowie stają się nie tylko specjalistami w zakresie żywienia, ale przygotowani są także do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług gastronomicznych. Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który daje wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowania kulinarne. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia, a także z organizacją przyjęć okolicznościowych.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Zajęcia odbywać się będą w pracowniach gastronomicznych wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny umożliwiający rozwijanie umiejętności w naturalnych warunkach zawodowych.

DSC2957
DSC2907
DSC2826
DSC2832
20120101000222
arbuz4

NASI PARTNERZY

Image
Image
tabliczka1a.jpg
Image
Image