- Leonardo da Vinci
- Odsłony: 334
Po dwutygodniowym stażu zawodowym w Niemczech, 18 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych wróciło do domu. Staż odbył się w ramach unijnego programu Leonardo da Vinci. Obecnie realizowany projekt nosi tytuł:„Przygotowanie do bezpiecznej obsługi środków technicznych przez uczniów szkół rolniczych - wymogiem europejskiego rynku pracy”. Staż odbył się w niemieckim ośrodku szkolenia zawodowego DEULA, w miejscowości Hildesheim - położonej w Dolnej Saksonii. Nasi uczniowie w Niemczech doskonalili swoje umiejętności zawodowe związane z bezpieczną obsługą nowoczesnych maszyn i urządzeń gastronomicznych. Pobyt uczniów był bardzo urozmaicony. Oprócz wykładów i ćwiczeń praktycznych, zostało zorganizowanych wiele wycieczek zawodowych i krajoznawczych. Nasza młodzież zapoznała się z produkcją mąki w nowoczesnym młynie, zwiedziła browar i mleczarnię. Stażyści mieli okazję również obejrzeć nowoczesną oborę z bydłem mlecznym, wyposażoną m.in. w sterowane laserem roboty udojowe Szczególne zainteresowanie wzbudziło muzeum i fabryka czekolady, gdzie uczniowie własnoręcznie wyprodukowali tabliczki czekolady. Ponadto młodzież pogłębiła swoją wiedzę z zakresu bezpiecznej obsługi nowoczesnych urządzeń gastronomicznych uczestnicząc w codziennej pracy pobliskiej restauracji. Czas wolny uczniowie spędzali w kręgielni lub zwiedzając okoliczne miejscowości m.in. Hanower, Goslar i Hildesheim.
Odbycie stażu umożliwiło uczniom poznanie nowoczesnych technologii stosowanych w gastronomii, przetwórstwie spożywczym i produkcji żywności. Stażyści w czasie pobytu doskonalili również swoje umiejętności językowe, a także poznali tradycję i kulturę regionu Dolnej Saksonii. Uczniów w Niemczech w czasie stażu odwiedził dyrektor szkoły Pan Paweł Frankowicz wraz z Markiem Rudzińskim, koordynatorem projektu. Opiekę nad uczniami w ciągu dwóch tygodni sprawowała dwójka nauczycieli: Emilia Zamkowska i Marlena Pawlik.
Był to już trzeci i ostatni wyjazd w ramach tego projektu. Cały projekt w całości został sfinansowany ze środków UE.
Marlena Pawlik