Staże Zagraniczne
Mechanizatorzy wrócili ze stażu zawodowego!
Staż odbył się w Niemczech, w landzie Dolna Saksonia, w miejscowości Nienburg. Znajduje się tam DEULA - ośrodek doskonalenia zawodowego, z którym nasza szkoła w ramach unijnego programu Erasmus Plus realizuje projekt pod tytułem:"Zagraniczny staż zawodowy szansą dla absolwentów szkoły agrotechnicznej na sukces na lokalnym rynku pracy". Staż odbył się w dniach od 12 do 24 października. Uczestniczyła w nim grupa 18 uczniów uczęszczających do technikum mechanizacji rolnictwa. Uczniowie podczas stażu doskonalili swoje umiejętności zawodowe związane z obsługą i użytkowaniem nowoczesnych ciągników i maszyn rolniczych, a także wózków widłowych, ładowaczy, pił i kos spalinowych. W ramach stażu odbyły się również wycieczki zawodowe. Stażyści poznali linie produkcyjne firm: Class i Volkswagen, a w czasie pokazów polowych obserwowali pracę nowoczesnych maszyn do zbioru okopowych firmy Grimme. W ramach czasu wolnego uczniowie zwiedzili zamek w Marienbergu, a także miasta: Hanower, Hildesheim, Celle oraz Hamburg. Cały projekt w całości został sfinansowany ze środków UE.
Podpisanie umów na staż zawodowy
W środę 7 października odbyło się spotkanie z grupą uczniów technikum mechanizacji rolnictwa i ich rodzicami. W czasie spotkania zostały podpisane umowy, na podstawie, których kolejna grupa młodzieży będzie mogła odbyć staż zawodowy w Niemczech. Jest to już ostatnia grupa realizująca projekt: Zagraniczny staż zawodowy szansą dla absolwentów szkoły agrotechnicznej na sukces na lokalnym rynku pracy. Przypominamy, że wyjazd odbywa się w ramach Programu ERASMUS PLUS.Staż będzie trwał 2 tygodnie i będzie realizowany w Dolnej Saksonii w ośrodku szkolenia zawodowego DEULA w miejscowości Nienburg. Całkowity koszt stażu jest pokrywany ze środków UE. Wyjazd nastąpi w niedzielę 11 października. Nad stażystami opiekę będzie sprawować dwoje nauczycieli: Emilia Zamkowska i Tomasz Jagiełło.
Ponieważ kolejny projekt naszej szkoły zyskał aprobatę Narodowej Agencji zarządzającej Programem ERASUS PLUS, informujemy, że odbędą się kolejne wyjazdy grup naszych uczniów do Niemiec. Tym razem w stażach będą uczestniczyć uczniowie ze wszystkich zawodów kształconych w naszej szkole. Jak zwykle największe szanse w zakwalifikowaniu się na staż będą mieli ci uczniowie, którzy osiągną jak najlepsze wyniki w uczeniu się i w stopniu zadowalającym opanują język niemiecki.
Lista uczniów technikum mechanizacji udających się na staż zawodowy
ŁYŻWIŃSKI Jacek | 4tmk | |
PIROSZ Dominik | 4tmk | |
ŚLIZAK Mariusz | 4tmk | |
WASIAK Dawid | 4tmk | |
PISZCZEK Łukasz | 4tmk | |
DUŚ Robert | 3tm | |
DOBRASIEWICZ Sebastian | 3tm | |
GRYZ Mateusz | 3tm | |
MINDA Artur | 3tm | |
JANOWSKI Kamil | 3tm | |
KRZOSEK Michał | 3tm | |
TOKARSKI Wojciech | 3tm | |
BONIECKI Damian | 3tm | |
BORKOWSKI Patryk | 2tm | |
CHMIELEWSKI Hubert | 2tm | |
CHOJNACKI Damian | 2tm | |
SOBÓL Piotr | 2tm | |
KRZESIŃSKI Rafał | 2tm |
Zagraniczny staż zawodowy szansą dla absolwentów szkoły agrotechnicznej na rynku pracy projekt nr 2014-1-PL01-KA102-000471
2014-1-PL01-KA102-000471
Tytuł projektu: Zagraniczny staż zawodowy szansą dla absolwentów szkoły agrotechnicznej na rynku pracy
(kliknij w poniższe zdjęcie aby obejrzeć prezentację)
Projekt miał w zamierzeniu przyczynić się do zmniejszenia bezrobocia w Radomiu i powiecie radomskim, a także do poprawy struktury zatrudnienia na terenach wiejskich. W Polsce nadal zbyt duży odsetek ludzi jest zatrudniony bezpośrednio w rolnictwie. Niniejszy Projekt został z powodzeniem zrealizowany przez ZSAiGŻ, we współpracy z dwoma Partnerami z Niemiec.
Niemieckimi Partnerami były dwa ośrodki kształcenia zawodowego: DEULA Nienburg oraz ILLUT Berlin – Bonn. W stażu uczestniczyły dwie 18 osobowe grupy uczniów wraz z opiekunami, z techników: mechanizacji rolnictwa oraz żywienia i usług gastronomicznych. Podczas stażu uczniowie udoskonalili wiedzę i umiejętności z zakresu praktycznego tworzenia placówek świadczących usługi w sektorze odpowiednim dla swojego zawodu. Program stażu zakładał również zapoznanie się z funkcjonowaniem takich placówek na terenie Niemiec. Staże odbyły się w 2015 roku. Każda z grup stażystów wyjechała do swojego partnera niemieckiego na okres 2 tygodni.
Celem głównym projektu było podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności stażystów, zdobycie przez nich doświadczenia w użytkowaniu nowoczesnych maszyn i urządzeń oraz wspieranie uczniów w zdobywaniu i wykorzystaniu wiedzy w praktyce. Projekt na pewno zwiększył atrakcyjność kształcenia zawodowego w naszej szkole. Nastąpił również rozwój umiejętności adaptacji stażystów do nowych warunków pracy w odmiennym kulturowo środowisku, co przyczyni się do lepszego funkcjonowania na rynku pracy.
Realizując projekt, uczniowie z technikum mechanizacji rolnictwa poznali nowoczesne ciągniki, opryskiwacze, kombajny zbożowe i agregaty uprawowe. Nauczyli się dobierać i zestawiać agregaty, a także przeprowadzać ich obsługę i sterowanie. Wykonywali prace konserwacyjne i regulacje mechanizmów maszyn. Poznali obsługę systemów nawigacji i urządzeń używanych w rolnictwie precyzyjnym. Nauczyli się stosować środki bezpieczeństwa podczas pracy oraz poznali zasady ochrony środowiska przyrodniczego.
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronom. zainteresowani byli opanowaniem wiadomości i umiejętności praktycznych niezbędnych przy urządzaniu zakładów gastronomicznych. W sposób szczególny interesowali się struktura organizacyjną, rzeczywistymi warunki pracy, stosowanymi technologiami, wyposażeniem oraz układem funkcjonalnym różnych punktów gastronomicznego.
Nowoczesne wyposażenie placówki niemieckiej umożliwiło uczniom poznanie współczesnych rozwiązań technicznych i technologicznych w gastronomii.
Nasz Projekt pozwolił uzmysłowić młodym ludziom, że mogą znaleźć dla siebie miejsce po ukończeniu szkoły w szeroko pojętych usługach. Uczniowie po ukończeniu technikum mechanizacji rolnictwa mogą uruchomić zakład naprawy maszyn i ciągników rolniczych, czy też zakład wykonujący usługi rolnicze. Absolwenci technikum żywienia i usług gastronomicznych mogą uruchomić mały lokal gastronomiczny, zaspokajający potrzeby lokalnej społeczności. Stażyści będąc w Niemczech mieli możliwość obserwować działanie takich firm i w efekcie mogli się przekonać, że na tego rodzaju usługi jest
...