plen

Search

Facebook Likebox Slider

Slide background

Staże Zagraniczne

Leonardo da Vinci

SAM 1499Po dwutygodniowym stażu zawodowym w Niemczech, 18 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych wróciło do domu. Staż odbył się w ramach unijnego programu Leonardo da Vinci. Obecnie realizowany projekt nosi tytuł:„Przygotowanie do bezpiecznej obsługi środków technicznych przez uczniów szkół rolniczych - wymogiem europejskiego rynku pracy”. Staż odbył się w niemieckim ośrodku szkolenia zawodowego DEULA, w miejscowości Hildesheim - położonej w Dolnej Saksonii. Nasi uczniowie w Niemczech doskonalili swoje umiejętności zawodowe związane z bezpieczną obsługą nowoczesnych maszyn i urządzeń gastronomicznych. Pobyt uczniów był bardzo urozmaicony. Oprócz wykładów i ćwiczeń praktycznych, zostało zorganizowanych wiele wycieczek zawodowych i krajoznawczych. Nasza młodzież zapoznała się z produkcją mąki w nowoczesnym młynie, zwiedziła browar i mleczarnię. Stażyści mieli okazję również obejrzeć nowoczesną oborę z bydłem mlecznym, wyposażoną m.in. w sterowane laserem roboty udojowe Szczególne zainteresowanie wzbudziło muzeum i fabryka czekolady, gdzie uczniowie własnoręcznie wyprodukowali tabliczki czekolady. Ponadto młodzież pogłębiła swoją wiedzę z zakresu bezpiecznej obsługi nowoczesnych urządzeń gastronomicznych uczestnicząc w codziennej pracy pobliskiej restauracji. Czas wolny uczniowie spędzali w kręgielni lub zwiedzając okoliczne miejscowości m.in. Hanower, Goslar i Hildesheim.

Odbycie stażu umożliwiło uczniom poznanie nowoczesnych technologii stosowanych w gastronomii, przetwórstwie spożywczym i produkcji żywności. Stażyści w czasie pobytu doskonalili również swoje umiejętności językowe, a także poznali tradycję i kulturę regionu Dolnej Saksonii. Uczniów w Niemczech w czasie stażu odwiedził dyrektor szkoły Pan Paweł Frankowicz wraz z Markiem Rudzińskim, koordynatorem projektu. Opiekę nad uczniami w ciągu dwóch tygodni sprawowała dwójka nauczycieli: Emilia Zamkowska i Marlena Pawlik.

Był to już trzeci i ostatni wyjazd w ramach tego projektu. Cały projekt w całości został sfinansowany ze środków UE.

Marlena Pawlik

Zdjęcia          

Lista uczniów zakwalifikowanych do wyjazdu na staż zawodowy

Programu UE Leonardo da Vinci pod tytułem:

"Przygotowanie do bezpiecznej obsługi środków technicznych przez uczniów szkół rolniczych - wymogiem europejskiego rynku pracy”

1

Brzeska Kinga

3tż

2

Kopyt Agnieszka

3tż

3

Książek Paulina

3tż

4

Tusińska Amanda

3tż

5

Błasińska Izabela

2tż

6

Gaca Karolina

2tż

7

Ochyńska Natalia

2tż

8

Osińska Marta

2tż

9

Ostrowska Patrycja

2tż

10

Piątek Małgorzata

2tż

11

Ratyńska Aleksandra

2tż

12

Rogala Martyna

2tż

13

Stępień Malwina

2tż

14

Szewczyk Weronika

2tż

15.

Tęcza Marlena

2tż

16

Walczak Bartłomiej

2tż

17

Suwalska Alicja

1tż

18

Trzeciak Martyna

1tż

 

Lista rezerwowa

 

1

Mikołajczyk Justyna

2tż

2

Piasecka Małgorzata

2tż

Staż odbędzie się w Hildesheim w Niemczech w terminie 
od 25.04 do 10.05 2015 roku

Przy rekrutacji Komisja brała pod uwagę oceny z przedmiotów zawodowych, zachowanie, umiejętność posługiwania się językiem niemieckim oraz średnią ze wszystkich ocen.

Rekrutacja

Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji projektu Leonardo da Vinci pod tytułem: "Przygotowanie do bezpiecznej obsługi środków technicznych przez uczniów szkół rolniczych - wymogiem europejskiego rynku pracy”.

Jest to już trzeci wyjazd w ramach tego projektu. Tym razem w stażu wezmą udział uczniowie z klasy drugiej i trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznychPlanowany termin stażu 25.04.2015-10.05.2015 r. W projekcie uczestniczyć będzie 18 uczniów. Staż zawodowy jest całkowicie finansowany z funduszy unijnych.

Komisja rekrutacyjna będzie brała po uwagę przede wszystkim oceny z przedmiotów zawodowych, zachowanie, umiejętność posługiwania się językiem niemieckim oraz średnią z wszystkich ocen.

Zgłoszenia chętnych do wyjazdu prosimy kierować do  16.01.2015 do p. Marleny Pawlik.

NASI PARTNERZY

Image
Image
tabliczka1a.jpg
Image
Image