plen

Search

Facebook Likebox Slider

Slide background

Koła Zainteresowań

Koło kelnerskie

DSC 2459W dniach 25-27 listopada 2017 r w naszej szkole odbyło się szkolenie baristyczne. Przeprowadziła je pani Renata Lebiedzka z Małopolskiej Szkoły Baristów wraz ze swoją asystentką Agnieszką Bobowską.

W sobotę grupa 16 uczniów poznała podstawowe zasady, cieszącego się coraz większą popularnością, zawodu baristy - ,,człowieka od kawy”. Na zajęciach uczniowie poznali historię tego niezwykłego napoju, rozróżniali ziarna arabiki i robusty. Uczniowie przygotowywali najpopularniejszą małą czarną (espresso), a także cappuccinolatte i latte macchiato. Dużo radości sprawiło wykonywanie wzorków przy pomocy specjalnej czekolady. Wszyscy wykazali się ogromną kreatywnością i sprawną ręką.

W niedzielę i poniedziałek pięć uczennic mających za sobą szkolenie podstawowe, wnikliwiej przyjrzało się zagadnieniom z dziedziny parzenia kawy, a także ćwiczyło bardziej zaawansowane techniki. W pierwszej części zajęć uczniowie: poznali metody zbioru owoców (picking, stripping), tworzyli mieszankę ziaren, która najbardziej im odpowiadała, poznali także zmiany zachodzące podczas prażenia, dokładnie przyjrzeli się budowie ekspresu ciśnieniowego oraz omówili wszystkie parametryespresso.

Podczas części praktycznej uczniowie robili perfekcyjne espresso, a takżeespresso ristrettolungo i doppio. Pod czujnym okiem pani Renaty i jej asystentki uczyli się spieniać mleko oraz tworzyli latte art, czyli mleczne wzory z wykorzystaniem czekolady. Najtrudniejszym, wymagającym szczególnej umiejętności organizacji stanowiska pracy, a także kulminacyjnym punktem szkolenia było przygotowanie kaw mrożonych. Widowiskowe sposoby serwowania, niezwykły smak i niebiańska konsystencja sprawiły, że mimo pory roku i pogody za oknem, zimne napoje znikały bardzo szybko. Wyjątkowy smak tak sporządzonej kawy potwierdził także odwiedzający kursantki Dyrektor naszej szkoły.

Każdy z uczestników, przed otrzymaniem certyfikatu, musiał rozwiązać test składający się z 20 pytań i poprawnie wykonać 3 zadania praktyczne. Wszyscy poradzili sobie bardzo dobrze, uzyskując tytuł baristy certyfikowanego 1-wszego stopnia.

Zdjęcia

Natalia 1 czerwca 2016 (15)Pierwszego czerwca w naszej szkole miały miejsce indywidualne warsztaty z zakresu carvingu. Uczestniczyła w nich Natalia Ochyńska z klasy 3tż. Szkolenie odbyło się w ramach projektu – Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych. Zajęcia prowadził pan Dominik Skałbania. Podczas szkolenia Natalia poznała sprzęt używany w carvingu oraz z pomocą pana Dominika, wykonała dekoracje z jabłek, pora, marchwi, melona, mango, arbuza, rzodkiewki oraz papryki.

Zdjęcia

zdowieW dniu 20 kwietnia 2016 roku odbył się w Zespole Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej im. Władysława Stanisława Reymonta konkurs kulinarny „Zdrowie na talerzu”.

Celem konkursu było popularyzowanie zdrowego odżywiania poprzez wykluczenie z potraw soli i cukru. W rywalizacji wzięło udział 17 uczniów Agrotechnika. Na stole pojawiły się zdrowe i smaczne potrawy w formie zakąsek do sporządzenia których wykorzystano pełną gamę ziół. Komisja Konkursowa po burzliwych obradach wyłoniła zwycięzców dla których Dyrektor ZSAiGŻ ufundował nagrody.

Pierwsze miejsce zajęła Ola Sobania z klasy 2 TW za przygotowanie zapiekanego bakłażana z warzywami w sosie sezamowym. Drugie miejsce zajęła Daria Kurys z klasy 2 TŻ za pieczonego łososia pod pierzynką z kaszy i buraczków. Trzecie miejsce zajął Przemysław Warchoł z klasy 3 TŻ za szparagi w szynce parmeńskiej w sosie holenderskim. Została wyróżniona także uczennica klasy 1 tż Yelizaveta Levischenko za tartę z łososiem w sosie beszamelowym.

Wszyscy uczestnicy podeszli do konkursu bardzo odpowiedzialnie prezentując bogatą rewię przekąsek. Mogli uczyć się od siebie wzajemnie przyglądając i degustując potrawy rywali.

Opiekunami konkursu kulinarnego byli nauczyciele: Marzena Senator i Marlena Pawlik.

Zdjęcia

targi gastrW dniu 08.04.2016 uczniowie klasy 3tż byli na targach gastronomicznych w Warszawie. EuroGastro to największe i najważniejsze w Polsce targi dla branży HoReCa. Ideą targów jest przedstawienie pełnej, różnorodnej oferty produktów usług i rozwiązań dla gastronomii.

               Tematyka:

- sprzęt, meble i akcesoria do kompleksowego wyposażenia i sprawnego funkcjonowania zaplecza kuchennego restauracji, systemy komputerowe;

- żywność i napoje do gastronomii;

- kawa - pełen zakres urządzeń i produktów do profesjonalnego parzenia i serwowania kawy;

- wyposażenie sal restauracyjnych i barów, w tym zastawa i bielizna stołowa, meble i elementy dekoracji wnętrz.

              Podczas zwiedzania targów uczniowie mogli poznać nowe trendy żywieniowe, zobaczyć różne konkursy kulinarne, porozmawiać ze słynnymi ludźmi świata kuchni.

               Opiekunami na targach byli nauczyciele:

- Marzena Senator

- Marlena Pawlik

Zdjęcia

barmanW dniach  20-23.11.2015 w ZSA i GŻ odbył się kurs barmański. Uczestnikami była pełnoletnia młodzież z klas żywieniowych. Kurs poprowadził barman Bogdan Gałuszka. To prawdziwy pasjonat swojego fachu. Jest członkiem Stowarzyszenia Polskich Barmanów w Gdyni. Bierze udział w konkursach o randze krajowej i międzynarodowej. Na swoim koncie ma wiele osiągnięć. Jednym z większych jest zajęcie piątego miejsca podczas Mistrzostw Polski. Na kursie młodzież poznała sprzęt barowy, podstawowe techniki miksowania, koktajle stirowane oraz hot drinki. Uczestnicy zdawali egzamin pisemny i praktyczny. Podczas egzaminu praktycznego musieli wykazać się umiejętnością wykonania  drinka według własnej kompozycji. Na koniec kursu uczestnicy otrzymali certyfikat ukończenia I poziomu barmaństwa. Za kurs odpowiedzialna była nauczyciel Marzena Senator. Kolejnych uczestników zapraszamy za rok.

Zdjęcia

baristW dniach 24 i 25 lutego 2015 roku odbył się w naszej szkole kurs baristyczny. Wzięli w nim udział uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych. Było to ośmiogodzinne szkolenie, przeprowadzone przez Panią Renatę Lebiedzką z Małopolskiej Szkoły Baristów. Część teoretyczna dotyczyła historii kawy, rozróżniania ziaren arabiki i robusty, uprawy krzewów kawowych, pozyskiwania ziarna kawowego, prażenia, opakowania i tworzenia mieszanek. Prowadząca szkolenie scharakteryzowała pracę baristy oraz przedstawiła przepisy różnego rodzaju kaw. W części praktycznej wszyscy uczestnicy kursu sporządzali kawy espresso i kawy na bazie spienionego mleka. Uczniowie po zdaniu egzaminu teoretycznego i praktycznego otrzymali zaświadczenie ukończenia kursu. Uczestnicy warsztatów jednogłośnie stwierdzili, że szkolenie było bardzo ciekawe i dzięki niemu zdobyli nowe umiejętności profesjonalnego parzenia kawy.

Zdjęcia

NASI PARTNERZY

Image
Image
tabliczka1a.jpg
Image
Image