plen

Search

Facebook Likebox Slider

Slide background
Witamy w Zespole
Szkół Agrotechnicznych
i Gospodarki Żywnościowej
im. Władysława Stanisława Reymonta
w Radomiu
Slide background
Zapraszamy do zapoznania się z naszą szkołą.

DSC 2459W dniach 25-27 listopada 2017 r w naszej szkole odbyło się szkolenie baristyczne. Przeprowadziła je pani Renata Lebiedzka z Małopolskiej Szkoły Baristów wraz ze swoją asystentką Agnieszką Bobowską.

W sobotę grupa 16 uczniów poznała podstawowe zasady, cieszącego się coraz większą popularnością, zawodu baristy - ,,człowieka od kawy”. Na zajęciach uczniowie poznali historię tego niezwykłego napoju, rozróżniali ziarna arabiki i robusty. Uczniowie przygotowywali najpopularniejszą małą czarną (espresso), a także cappuccinolatte i latte macchiato. Dużo radości sprawiło wykonywanie wzorków przy pomocy specjalnej czekolady. Wszyscy wykazali się ogromną kreatywnością i sprawną ręką.

W niedzielę i poniedziałek pięć uczennic mających za sobą szkolenie podstawowe, wnikliwiej przyjrzało się zagadnieniom z dziedziny parzenia kawy, a także ćwiczyło bardziej zaawansowane techniki. W pierwszej części zajęć uczniowie: poznali metody zbioru owoców (picking, stripping), tworzyli mieszankę ziaren, która najbardziej im odpowiadała, poznali także zmiany zachodzące podczas prażenia, dokładnie przyjrzeli się budowie ekspresu ciśnieniowego oraz omówili wszystkie parametryespresso.

Podczas części praktycznej uczniowie robili perfekcyjne espresso, a takżeespresso ristrettolungo i doppio. Pod czujnym okiem pani Renaty i jej asystentki uczyli się spieniać mleko oraz tworzyli latte art, czyli mleczne wzory z wykorzystaniem czekolady. Najtrudniejszym, wymagającym szczególnej umiejętności organizacji stanowiska pracy, a także kulminacyjnym punktem szkolenia było przygotowanie kaw mrożonych. Widowiskowe sposoby serwowania, niezwykły smak i niebiańska konsystencja sprawiły, że mimo pory roku i pogody za oknem, zimne napoje znikały bardzo szybko. Wyjątkowy smak tak sporządzonej kawy potwierdził także odwiedzający kursantki Dyrektor naszej szkoły.

Każdy z uczestników, przed otrzymaniem certyfikatu, musiał rozwiązać test składający się z 20 pytań i poprawnie wykonać 3 zadania praktyczne. Wszyscy poradzili sobie bardzo dobrze, uzyskując tytuł baristy certyfikowanego 1-wszego stopnia.

Zdjęcia

NASI PARTNERZY

Image
Image
Image
Image