- Szkolne
- Odsłony: 11
16 marca w pracowni gastronomicznej odbyło się szkolenie z obsługi najnowszej generacji pieca konwekcyjno-parowego firmy Retigo. Warsztaty obejmowały funkcje i wykorzystanie w obróbce termicznej uniwersalnego urządzenia do przygotowywania posiłków. W piecu RETIGO Blue Vision pod nadzorem zawodowego kucharza zostały przygotowane potrawy pieczone, smażone, grillowane, duszone, gotowane na parze oraz wolno gotowane przy niskiej temperaturze. Szkolenie pokazało nam jak praktyczny i wszechstronny jest piec konwekcyjno-parowy.
W związku z epidemią koronawirusa realizacja projektu „Zrównoważone rolnictwo w służbie bioróżnorodności, ocena jakości wód” ponownie została zawieszona. Realizacja projektu przedłuża się.
Przypomnijmy, że projekt obejmuje działania polegające na monitorowaniu stanu i jakości wód na terenie badawczym zlokalizowanym w gospodarstwie Mateusza Karaska w Starym Kadłubie. Na terenie badawczym zamontowane zostały 4 piezometry, czyli punkty z których pobierana jest systematycznie woda do badań. Próby pobierane są raz w miesiącu.
Pomimo pandemii, w dniu 26 lutego 2021r. po raz siódmy Mateusz Karasek z pomocą Dawida Pianki pobrali próbki wody do analizy. W trakcie wykonywania pomiarów ustalono, że w rzeczce Tymiance poziom wody bardzo niski, ale próba został pobrana, zaś woda zawierała 50 mg NO3/l azotanów. Oceny jakości wody dokonano także pobierając próbki wody z piezometrów umieszczonych głębiej, na głębokości 220 cm i 200cm.W piezometrach umieszczonych płycej nie było wody.
Próbki wody zostały pobrane zgodnie z procedurą. Oznaczono w nich zawartości azotanów zgodnie z instrukcją. We wszystkich pobranych próbkach wody stwierdzono zawartość azotanów, choć ich poziom był różny. Wszystkie czynności zostały utrwalone na zdjęciach, które załączamy w galerii i zachęcamy do jej obejrzenia.
Warto także nadmienić, że Fundacja na Rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa ogłosiła II etap realizacji projektu. W ramach tego etapu, zespół badawczy dokonał analizy dotychczasowych wyników oraz opracował planu naprawczy.
Zespół badawczy w warunkach pandemii ma bardzo utrudniony kontakt. Dzięki zaangażowaniu prof. Joanny Baran udało się jednak utworzyć zespół z wykorzystaniem platformy Teams. Wykorzystując możliwości tej platformy członkowie zespołu mogli zaangażować się w wykonanie kolejnych zadań. Opracowana została prezentacja multimedialna przedstawiająca wyniki wykonanych pomiarów jakości wód oraz plan naprawczy. Szczególnym zaangażowaniem w zorganizowanie prac zespołu na platformie Teams wykazał się Paweł Więcław.
Warto poinformować, że zespól badawczy będzie uczestniczył w spotkaniu on line z wykorzystaniem platformy Teams z ekspertami Fundacji na Rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa oraz przedstawicielem Ministerstwa Rolnictwa. Spotkanie ma być w dniu 23 marca o godz.11.
Opiekun Krystyna Kwestarz